بررسی آماری تولید علوفه و پراکنش دامهای استان کرمان با کمک فن آوری GIS

ساخت وبلاگ

بررسی آماری تولید علوفه و پراکنش دامهای استان کرمان   با کمک فن آوری  GIS

محمد ولی تکاسی١،  ایرج اخلاص پور2

نجمه سید علیخانی3

1-کارشناس ارشد علوم دامی، 2- کارشناس ارشد ژئو انفورماتیک

3-کارشناس آبیاری  مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان

چکیده:

استفاده از فن آوری های روز جهت افزایش بهره وری و عملکردمناسب و همچنین  ارزیابی برنامه های اجرایی سازمان ها و نهادهای دست اندر کار امور تولیدی از جمله در تولیدات دامها وطیورامری اجتناب ناپذیر است. در این طرح با استفاده از اطلاعات موجود در استان کرمان در ابتداء موارد مورد نیاز از چند دستگاه دولتی تهیه و سپس با وارد نمودن اطلاعات در برنامه نرم افزاری Excell,2003   و سپس جمع بندی و پردازش اطلاعات در برنامه ARC-GIS ورژن      نسبت به ارائه نتایج حاصل از این پژوهش در قالب جداول و تصاویری گویا اقدام شد. این تصاویر نشاندهنده پراکنش انواع دامهای استان و مناطق زراعی کشت علوفه و مراتع  به تفکیک شهرستان می باشد. از این نقشه ها می توان در فصول مختلف سال جهت ردیابی مسیر کوچ، میزان تولید علوفه دام ها و برنامه های احیاء و کنترل مراتع در کل سال استفاده نمود. بالطبع آگاهی از میزان ورود و خروج دام ها به استان پهناور کرمان نیز می تواند در این زمینه راهگشا باشد.

واژه های کلیدی: GIS، دام، علوفه، پراکنش

مقدمه

 سیستم های اطلاعات جغرافیایی[1] که از این پس GIS نامیده می شوند سیستم های کامپیوتری هستند که جهت ذخیره و بکارگیری اطلاعات جغرافیایی از آنها استفاده می شود. به طور کلی یک سیستم اطلاعات جغرافیایی برای جمع آوری، ذخیره، تجزیه و تحلیل داده هایی استفاده می شود که موقعیت جغرافیایی آنها یک مشخصه اصلی و مهم محسوب می شود. از عمده کارهای مهم GIS  می توان  به تصویر کشیدن مکان پدیده ها ، به تصویر کشیدن مقادیر کمی، به تصویر کشیدن تراکم ،پی بردن به پدیده های موجود در یک منطقه ،درک پدیده های مجاور، به تصویر کشیدن تغییرات و غیره را می توان نام برد. GPS یا سیستم مکان يابي  جهاني ، یک سیستم ناوگانی ماهواره است كه از شبكه اي با 24 ماهواره ساخته شد و بوسیله ی سازمان دفاع آمريكا در مدار قرار گرفت. در ابتدا GPS  براي مصارف نظامي به كار گرفته می شد اما در 1980 میلادی دولت آمريكا اين سيستم را براي استفاده هاي شخصي در نظر گرفت.GPS  در هر شرايط آب و هوايي و در هر جاي دنيا ،در 24 ساعت شبانه روز قابل دسترسي است و هيچ حق اشتراك يا هزينه اي براي استفاده از GPS وجود ندارد. در علوم دامی طرح يكپارچه‌سازي سيستم ثبت اطلاعات جغرافيايي امكان ارسال تمام اطلاعات از جمله بيماري‌ها، تلفات مرغداري‌ها، تعداد جوجه‌ريزي و ديگر اقدامات انجام شده در واحدهاي پرورش را با سهولت بيشتر و اتلاف كمتر امكان‌پذير مي‌كند. اين طرح همچنين در صورت نياز، مديريت بحران را نيز با موفقيت بيشتري انجام مي‌دهد. جمع‌آوري اطلاعات، آمار و نتايج حاصل از عمليات مبارزه با بيماري‌هاي باكتريايي و ويروسي، بيماري‌هاي مشترك بين انسان و دام و بيماري‌هاي انگلي و قارچي، تجزيه و تحليل بيماري‌ها، انجام اقدامات لازم براي شناسايي عوامل بيماري‌زاي احتمالي ناشناخته طيور و تدابير لازم براي كنترل آن(برنامه ملی کشور) و همچنين پيش‌بيني وسايل، تجهيزات، واكسن و مواد بيولوژيك و داروها و مبارزه با شیوع ناگهانی یک بیماری و بیوتروریسم  از جمله وظايف اداره مبارزه با بيماري‌هاي دام و طيور است. طرح آشكارسازي توزيع فضايي آرتميا در درياچه اروميه با استفاده از تصاوير ماهواره اي ارائه شده در کنفرانس بین المللیMapasia2004 - کشور چین و ده ها طرح شناسایی مناطق مستعد و آبهای قابل استفاده جهت پرورش آبزیان در استان های کشور توسط مراز دولتی و غیردولتی انجام شده است.


[1]-Geographic Information Systems

دریافت اصل مقاله:

https://s22.picofile.com/file/8448962300/%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%AF_TOKASI_GIS_%D8%AF%D8%B1_%D8%B9%D9%84%D9%88%D9%85_%D8%AF%D8%A7%D9%85%DB%8C_%D9%88%DB%8C%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D8%B4_.pdf.html

انجمن تغذیه دام-طیور و آبزیان کرمان...
ما را در سایت انجمن تغذیه دام-طیور و آبزیان کرمان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ankerman86b بازدید : 173 تاريخ : يکشنبه 11 ارديبهشت 1401 ساعت: 7:07