آن رفت و این آمد ولی مشکلات دامپروری استان همچنان پابرجاست

ساخت وبلاگ

از گذشته های خیلی دور زبانزدی بین مردم رواج داشت که می­ گفتند: "از این هم آبی گرم نشد". این زبانزد در جان و ریشه مردم جای گرفت تا آنجا که با آمد و شد افراد مختلف و وعده دادن های بدون پشتوانه مسئولین استان و کشور علیرغم فعالیت های اجرایی زیاد در سال 1396 و تصویب قوانین محکم، جهت نگهداشتن سُکّان این کشتی به گِل نشسته تعدادی از مزارع دامپروری استان به تعطیلی کشانده شدند. از نمونه های بارز آن می توان به تأمین شیر گاو از سایر استان های کشور نظیر شیراز، یزد و خراسان اشاره نمود. استان کرمان با وجود سطح زیرکشت اقلام علوفه­ ای مهم نظیر ذرت علوفه­ ای و یونجه یکی از مراکز مهم تولید علوفه نیز به شمار می رود. همچنین با وجود محصولات کشاورزی و باغی متنوّع  در بخش صادرات نیز حرفی برای گفتن دارد ولی به دلیل عدم برنامه ریزی مدّون و عدم انسجام ادارات دولتی، همجنین سلیقه­ ای عمل نمودن دولتمردان،  هنوز نتوانسته است از پتانسیل های موجود نظیر وجود ده ها هزار تن بقایای کشاورزی و صنعتی استان به نحو مطلوبی در تولید خوراک دام و مواد مورد نیاز صنایع نظیر انواع مالچ، کود گیاهی، انواع فیبر صنعتی و غیره استفاده مطلوبی نماید. با تغییر نرخ ارز و انحصاری بودن واردات خوراک دام به جای فعالیت تعاونی ها و اتحادیه های دامدارای قیمت کنجاله سویا تا 2700 تومان پیش رفته است که کار تولید را با مشکلات زیادی همراه نموده است و لزوم جایگزین کردن اقلام داخلی را با اقلام وارداتی ایجاب می نماید.

با گرانترشدن نهاده های دامی در بخش خوراک تأثیر زیادی بر قیمت تمام شده محصولات دامی نظیر شیر و گوشت گذاشته است که با سودآوری همراه نبوده و خرج تولیدکننده با دَخل آن همخوانی ندارد.  چنانچه با یک حساب سرانگشتی قیمت تمام شده شیر به بیشتر از 1500 تومان افزایش یافته است ولی قیمت خرید آن از 1350 تومان شروع می شود که نیازمند یک بازنگری توسط شورای اقتصاد و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان می باشد.

برای برافراشته نگهداشته شدن پرچم اقتصاد تولید مقاومتی، بهره وری بیشتر از منابع آب و خاک استان و هدفمندکردن کارهای انجام شده تاکنون، افزایش فعالیت ادارات ذیربط نظیر سازمان نظام مهندسی کشاورزی و جهاد کشاورزی در  تولیدات سال زراعی جاری بسیار اهمیت پیدا می­ کند.

برای پیشگیری از به هدر رفتن منابع و آموزش علمی و عملی تولیدکنندگان، فارغ التحصیلان و دست اندرکاران تولیدات دامی و خوراک دام بر اساس اصول فنّی و تخصّصی بیش از پیش  نیازمند اولویت بندی در کارهای پیش رو و توجه ویژه افرادی که تازه بر سرکار آمده اند، هستیم.

 

محمد ولی تکاسی

مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان

انجمن تغذیه دام-طیور و آبزیان کرمان...
ما را در سایت انجمن تغذیه دام-طیور و آبزیان کرمان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ankerman86b بازدید : 167 تاريخ : پنجشنبه 11 مرداد 1397 ساعت: 4:07